İnfografik nedir, nasıl hazırlanır? Bu soruyu hala kendinize sormadıysanız, dahası hala bir infografik tasarımına imza atmadıysanız şapkayı önünüze alıp düşünmenin vakti gelmiş de geçiyordur bile.
İnfografik, bilgi ve grafik tasarımın anlamlı bir şekilde birleşmiş halidir. Uzun metinlerin, karmaşık verilerin çarpıcı bir şekilde sunulmasını, kolayca anlaşılıp akılda kalmasını sağlar. Son yıllarda popülaritesi artsa da infografik kullanımı tarih öncesine dayanır. İlk insanlar daha yazıyı bulmadan infografiği bulmuştu. M.Ö 7500'lü yıllarda insanlar hayvanlarını infografikler aracılığı ile kayıt altına alıyor, haritalar yapıyordu. Günümüzde ise infografikler dijital pazarlamadan, haber içeriklerine, ders kitaplarına kadar birçok yerde karşımıza çıkıyor.
Grafik tasarımcıların işi geçmişte zordu, bugün çok daha zor. Bilginin terabayt terabayt aktığı, görsellerin, afişlerin bir kere 'like'lanıp unutulduğu zamanlardayız. Sosyal medya hızlı içerik tüketmek isteyen milyonlarla dolu. Kimsenin ne sayfalarca yazı okumaya, ne de tablolarca veriyi incelemeye sabrı yok. Dikkat çekebilmek, kolay anlaşılabilir olmak, özet bilgiyi eğlenceli ve estetik bir şekilde sunmak artık bir zorunluluk. İşte bu yüzden dijital pazarlamacıların özenle üzerinde durduğu konuların başında infografik geliyor.
İnfografik: Dijital pazarlamanın yükselen yıldızı
Neden infografik konusunda bu kadar ısrar ediyoruz derseniz, etkisi yüzünden. Kıdemli pazarlama yöneticilerinin yüzde 65'i görsel varlıkların (fotoğraf, video, illüstrasyon ve infografik) marka hikayelerinin yaratımı için çekirdek olduğuna inanıyor. Bu görsel varlıklar arasında infografiğe ise özel bir yer ayrılıyor. Pazarlama uzmanları tarafından yapılan göz izleme çalışmaları internet okuyucularının bilgi taşıyan görüntüleri tercih ettiklerini ortaya koyuyor. Okuyucular, sayfadaki metni okumaktan ziyade bilgiyi infografik üzerinden almayı tercih ediyor. İnfografikler sosyal medyada diğer içerik tiplerine oranla 3 kat daha fazla paylaşılıyor. Pazarlama alanının yanı sıra haber kuruluşları da yaygın bir şekilde infografik kullanıyor. Hatta dikkat çekmek isterseniz özgeçmişinizi klasik formda değil de infografik şeklinde bile tasarlayabilirsiniz. Neden olmasın?
Yukarıda sıraladığımız nedenler hala sizi ikna etmediyse “Grafik tasarımcılar neden infografik öğrenmeli?” sorusunu bir de sizin cephenizden ele alalım.
1.Siz zaten tipografi hakkında herşeyi biliyorsunuz
Grafik tasarımında tipografinin önemi tartışılmaz. Tipografi bir sanat ve uyulması gereken kuralları var. İnfografiğik yaparken en dikkat edilmesi gereken konulardan biri de tipografi. Metinlerin ve yazı tiplerinin seçimi başarılı bir infografik hazırlamanın anahtarı. Ayrıca kelime bulutları ile benzersiz ilüstürasyonlar oluşturma şansınız da var :)
2. Grafik tasarım programlarını kullanabiliyorsunuz
Bir grafik tasarımcısı olarak Adobe Illustrator ve Photoshop gibi grafik yazılımlarını zaten kullanabiliyorsunuz ve bu araçlarla bir infografik tasarlamak için ek eğitim almanıza gerek yok. Aslında infografik hazırlamak için illa bu programlara da ihtiyacınız yok. Harika infografikler hazırlayabileceğiniz, üstelik ücretsiz ya da düşük ücretli onlarca web sitesi var.
3. İllüstrasyon becerilerinizle farkı büyütebilirsiniz
İnfografiklerinize kattığınız illüstrasyonlar ürününüzü daha çekici hale getirebilir. Bu durum sizin fark yaratmanıza neden olur. Özellikle bir şirketin işini yapıyorsanız hazırladığınız illüstrasyonlar hem marka hem de sizin için avantaj anlamına gelebilir. Marka öykülerinin yaratılmasında ve içerik pazarlamacılığında marka kimliğine uygun illüstrasyonlar avantaj sağlar.
4. Renkleri konuşturmayı bilirsiniz
Online ve ücretsiz araçlarla çok sayıda insan basit infografikler hazırlayıp, dolaşıma sokabilir. Ancak tasarım ve renk teorisinden bihaber kullanıcıların oluşturduğu infografikler çoğunlukla fiyaskoyla sonuçlanıyor. Grafik tasarımcılar ise renk teorisini yaptıkları her işte kullanırlar. İnfografikte renklerin doğru seçilmesi mesajın iletilebilmesinde, fark edilebilir olmasında en temel etkenlerden biridir.
5. Akıllıca bir seçim; Veri görselleştirme
Veri hatta büyük veri artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Veri görselleştirme ve bilgi tasarımına geçiş şu dönemde yapılabilecek en akıllıca seçimlerden. Veri görselleştirme ülkemizde hala yaygınlaşmadı ve pek çok tasarımcının bu konuda bilgisi yok. Günümüzde verileri anlaşılır kılma ve görselleştirem çok aranan bir beceri ve belki de bir 'sanat' biçimi. İnternet medyasının önde gelen isimleri, Wired, The Huffington Post, New York Times ve Washington Post veri görselleştirmeyi etkin biçimde kullanıyor. Ülkemizde de bu yolu seçmeye başlayan yayınlar var. Bir tasarımcı olarak, bu becerinin sizin portföyünüzde olduğunu göstermeniz, size büyük avantaj sağlayabilir.
Hala bahane arıyorsanız... Deneyin bir şey kaybetmezsiniz
Bir görsel tasarımcı olarak infografik hazırlamak sizin işiniz. “İnfografik nasıl hazırlanır”, “İnfografik hazırlamanın püf noktaları”, “Online infografik araçları” sorgulamaları ile onlarca ücretsiz kaynağa ulaşmanız mümkün. İster alıştığınız programda ister online herhangi bir araçla canınız neyin infografiğini hazırlamak istiyorsa deneyin, seveceksiniz.