Günümüzün gelişmiş bilgisayar teknolojisine rağmen bu küçük kağıtlar iş adamları için hala oldukça önemli bir yere sahip. Kartvizitler aslen başka bir kişiye iş, ünvan ve iletişim bilgilerini vermek amacıyla bastırılır; ancak bundan çok daha fazlasıdır. Bugün Linkedin’de iş çevrenizle hızlı ve etkili bir biçimde bağlantı kurabilirsiniz ancak kartvizit bunun ötesinde kurumsallığı ve ciddiyeti belirtir. Diğer bir faydası da, elbette, iş dünyasına özel etkinliklerde diğer insanlarla bağlantı kurmanızı sağlamasıdır.
Kartvizit Tarihçesi
Kartvizit 17. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkmıştır. İlk kullanım amacı soyluların kendi şehirlerine ve hatta evlerine gelişlerini bildirmekti. O zamanlar kartvizitler oyun kartı boyutundaydı ve üzerinde birçok süsleme bulunduruyordu. Üst ve orta sınıf için bu kartvizit alıp vermek sosyal açıdan bir zorunluluktu. Hatta evlerde konukların kartvizitlerini bırakabileceği tepsiler bulunuyordu.
18. ve 19. yüzyılda kartvizitler bir eve konuk gidildiğinde ev sahibesine sunulmak üzere kullanılmaya başlandı. Konuklar kapıyı çaldıklarında bir hizmetçi elinde bir tepsisiyle belirir, konuklar kartvizitlerini bu tepsiye koyarlar ve kartvizitler ev sahibesine götürülürdü. Konuklar hakkında ilk izlenimini bu kartvizitler sayesinde alan ev sahibesi izin verdiği takdirde konukları kabul edilirdi.
Bildiğimiz anlamda iş amacıyla kullanılan kartvizitler ilk kez 17. yüzyılda Londra’da ortaya çıktı; ancak bugünkü kullanım amacıyla değil. O dönem sokak numaraları ve gelişmiş bir haberleşme ağı bulunmadığı için iş sahipleri bu kartvizitlere iş yerlerinin haritalarını tarifiyle beraber koyarlardı. Bugün sokak numaraları hatta isimleri olmasına rağmen hala kartvizitlere kroki konulmaktadır. İş öncesi veya sonrası verilen bu kartvizitler önceleri tahta baskıdan yapılırken 1830’larda litografi keşfedilince yerini süslemeli olanlarına bırakmıştır.
Sanayi Devrimi’nin de etkisiyle kartvizitler bildiğimiz amaçla kullanılmaya başlandı. İngiltere’de ortaya çıkan tüccarlar bilgi alışverişinde bulunmak için birbirlerine kartvizitlerini vermeye başladılar. Bu kartvizitler daha çok sunumlarda ve fuarlarda dağıtılsa da tüccarların asıl amacı üst sınıftaki insanlara ulaşmaktı. Kalın kağıttan üretilen bu kartiviztler oldukça sade bir tasarıma sahipti.
Türk devletlerinde ise 18. yüzyıla kadar mühürler kullanılıyordu. Osmanlı sultanlarının kullandığı mühürlere tuğra deniyordu. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ise hükümdarlara gönderdiği mektuplara Kelime-i Şahadet yazan mühür kullanıyordu. 18. yüzyılda Avrupalılaşma hareketiyle beraber ilk olarak elçiler ve saray çevresi, daha sonra ise tüm üst sınıf tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Bayramlarda memurlar amirlerini ziyarete gittiklerinde kartvizitlerini evdeki tepsiye bırakırlardı. Osmanlı kartvizitlerini Avrupa’nın kartvizitlerinden ayıran ise tabi ki hattat sanatının en güzel örneklerini bulundurmalarıydı.
Kartvizit Kullanım Alanları
Günümüzde ilk kez kartvizit bastıranlar bunları çoğunlukla önce yakın çevresine dağıtır. Kartvizit artık kişinin belki yıllar boyunca mücadelesini verdiği başarısını temsil etmektedir; dahası o kişinin imzası haline gelir. Kartvizitinizi birçok amaç için kullanabilirsiniz. Bu kullanım alanları kiminle iletişime geçtiğinize göre değişmektedir.
Eğer müşteriyle iletişime geçecekseniz karşınızdaki kişiye kartvizitinizi vermeniz sizin ve iş yerinizin akılda kalmasını sağlayacaktır. Müşterinin başka müşterileri çekebilme ihtimali varsa birden çok kartivizit vermeniz daha avantajlı olacaktır. Müşterileriniz kartvizitte yazan iletişim bilgileriniz sayesinde size özel olarak ulaşabilme imkanını elde etmiş olurlar. Siz de bir yandan profosyonel bir imaj çizerken diğer yandan müşteriyle yakın temas haline geçersiniz.
Kartvizitlerin diğer bir kullanım alanı iş yaptığınız sektördeki diğer meslektaşlarınızla olan iletişiminizdir. İş adamlarının ve girişimcilerinin büyük ilgi gösterdiği fuar ve sunumlarda kartvizitler adeta havada uçuşmaktadır. Fırsatların nereden geleceği belli olmaz ve bu fırsatları kaçırmamak için herkesle iletişim halinde bulunmanız en iyisidir. Siz de bu tür etinliklerde size bırakılan kartvizitleri işinizi büyütmek veya yeni fırsatlar oluşturmak için kullanabilirsiniz.
Ve son olarak başarınızda yalnız değildiniz, değil mi? İşleri büyütmek daha çok çalışana ihtiyaç duymak demektir. Çeşitli etkinliklerde sizinle bu amaçla iletişime geçecek insanlara açık kapı bırakmanın en iyi yolu kartvizitinizi vermektir. Bu, ne olumlu ne de olumsuz bir davranıştır. Sizinle iletişime geçen kişiden CV’sini isteyip onu daha sonra değerlendireceğinizi söylemenin kibar bir yoludur. Ayrıca kartvizitiniz sizinle çalışmak isteyen kişide şirketiniz hakkında ilk izlenimi uyandıracaktır. Özensiz bir kartvizit iyi bir adayı kaçırabilir bile.
Kartvizit Nasıl Olmalı?
Kartvizitin basım süreci diğer süreçlere kıyasla en kolay kısım olabilir. Baskı yerleri kartvizitinizin tasarımını sizden istediği için bu küçük kağıdın bile insanı nasıl uğraştırabileceğine yakından şahit olacaksınız.
Tasarımınıza başlamadan önce klasik mi yoksa yaratıcı bir tarza mı sahip olması gerektiğine karar vermelisiniz. Klasik bir tasarım istiyorsanız birçok hazır şablon bulabilirsiniz, renkler logonuza uyumlu olarak seçilir. Ancak yaratıcı bir kartvizit istiyorsanız şirketinizin bir veya birkaç spesifik özelliğine odaklanmalısınız.
Her kartvizit ön yüzünde şirketinizin logosu, ismi, iletişim bilgileri ile sizin isim, ünvan ve iletişim bilgilerinizi içermektedir. Arka yüz ise değişkenlik göstermektedir. Eğer iş yeriniz bulunması zor bir yerdeyse bu kısma kroki ekleyebilirsiniz. Fakat son yıllarda akıllı telefonların da yaygınlaşmasıyla şirketler arka yüze resmi sitelerine yönlendiren bir QR kodu koymayı tercih ediyorlar. Diğer bir seçeneğiniz de bu kısma tekrar şirketinizin logosunu ve ismini koymak olabilir. Bazı kartvizit örneklerini görebileceğin blog yazımız için tıklayınız.
Kartvizitler düz baskı olabileceği gibi kabartmalı kartvizit baskı da olabilmektedir. Şirketler isimlerini daha çok vurgulayabilme adına logo ve isim kısımları kabartmalı bastırabiliyorlar. Elbette siz dilerseniz tüm yazıları kabartmalı bastırabilirsiniz; ancak bu maliyeti arttıran bir özellik olduğu için genellikle büyük, kurumsal şirket çalışanları tarafından tercih edilmektedir. Özellikle iş hayatına yeni atıldıysanız kartviziti asla boş masraf olarak görmemelisiniz: markanızı tanıtabilmek adına gittiğiniz her yere beraberinizde götürmeniz ve etkinliklerle deste deste ortalığa koymanız gerektiğini unutmayın; bu nedenle ilk baskınız kesinlikle çok sayıda olmalı.
Kartvizit Kullanmanın Avantajları
Küçük bir kağıttan ibaret olsalar da kartvizitler sizi ve bağlı olduğunuz kurumu temsil etmektedir. İnsanlar ilk defa kartvizit sayesinde şirketiniz ve sizin hakkınızda bir fikir sahip olurlar. Özenilmiş bir kartvizit size hiç ummadığınız kapılar açabilir, sizi hiç ummadığınız insanlara götürebilir. Ayrıca kurumsallığın da belirtisi olarak görülebilmektedir. Unutmayın; siz insanların gözünüzde temsil ettiğiniz marka ile özdeşleşirsiniz ve kartvizit bu bağı en iyi tanımlayan araçtır.